– I anledning Verdens diabetesdag 14. november utgir vi for første gang Diabetesbarometeret. Her fremhever vi noen av tallene i årsrapportene fra Norsk diabetesregister for voksne. Diabetesbarometeret inneholder også fakta og råd om forebygging av diabeteskomplikasjoner, forteller generalsekretær Britt Inger Skaanes.

Les Diabetesbarometeret digitalt på nettsiden diabetes.no/diabetesbarometeret

Idé fra Sverige

Ideen til Diabetesbaromeret kommer fra Sverige og Diabetesbarometern, som det svenske diabetesforbundet gir ut årlig. Men der den svenske rapporten er omfattende og med flere kilder, er det norske Diabetesbarometeret kortfattet og lettlest. 

– Vi har ambisjoner om å bygge ut også det norske Diabetesbarometeret med flere tall og fakta. For eksempel ønsker vi å ha en egen spørreundersøkelse blant alle med diabetes for å få inn flere data. Dette er en rapport vi håper å fortsette med å gi ut årlig, sier Skaanes. 

Britt Inger Skaanes, generalsekretær i Diabetesforbundet

En stor utfordring med tallene fra Norsk diabetesregister for voksne, er at det er altfor få tall om behandlingen av diabetes type 2. Bare cirka 2000 fastleger (35 %) leverte data til registeret i 2023.

– Det er synd at vi vet så lite om behandlingen til majoriteten av de med diabetes type 2. I tillegg er det slik at de tallene vi har, er fra «de flinke legene», det vil si de som bruker skjema og rapporterer inn tallene. Det gjør at oppfølgingen av personer med type 2 antagelig ser langt bedre ut i rapporten enn den er i virkeligheten.

Les kronikk:

Diabetesforbundet mener: Alle med diabetes må få den helsehjelpen de trenger!

Viktig årskontroll og forebygging!

Diabetesbarometeret inneholder også fakta om risiko for komplikasjoner, med forklaringer og råd om oppfølging og egenbehandling.

 – Vi tenker det er viktig at alle med diabetes har god oversikt over det de bør få fulgt opp. Da kan de i samråd med legen sin sikre at de får fulgt opp alt de trenger for best mulig å forebygge komplikasjoner, sier Skaanes. 

Diabetesbarometeret utgis i forbindelse med Verdens diabetesdag 14. november. På ettermiddagen arrangeres et gratis, direktesendt webinar med utgangspunkt i Diabetesbarometeret. 

– Her spør vi «Er dagens diabetesoppfølging god nok?», og har fått med oss vår medisinskfaglige medarbeider Trond Geir Jenssen. Vi håper så mange som mulig kobler seg opp klokken 18 for å se på, sier Skaanes. 

Webinaret blir også tilgjengelig i opptak i etterkant. 

Støtt vårt arbeid for best mulig diabetesbehandling for alle!