– Det lukter godt. Og rart, erklærer Jonah (9) og sniffer ut i lufta på kjøkkenet.
På menyen for kvelden står tomatsuppe og indisk suppe med linser og ingefær, frøknekkebrød og smør av ristet fløte.
Jonah er ett av ni barn som finhakker løk, hvitløk, chili og koriander til den store gullmedalje på Geitmyra matkultursenter i Oslo. Her, bare et steinkast unna trafikkstøyen ved Ullevål sykehus, finnes det en gård med et matsenter skapt for å inspirere barn til matlaging.
Trygghet og matglede viktigst
I dag er det barn med diabetes type 1 som får oppleve matgleden. Ni barn i alderen 6 til 9 år står samlet rundt grytene og lager supper, knekkebrød og smør helt fra bunnen.
– Husk å la alle få hjelpe til! Vær forsiktig! Vi løper ikke med kniv, roper Carina Hultin Dahlmann myndig, men mildt. Hun er Geitymyra-kokken som lærer barna matlaging i dag. Fokuset er på sunn mat, råvarer og på å lage mest mulig fra bunnen, forklarer hun.
Karbohydrater tenker hun også litt på, men det er ikke det viktigste poenget, og ikke noe hun snakker om til barna.
– Jeg har det i bakhodet at maten skal være blodsukkervennlig, og bruker grove meltyper og langsomme karbohydrater, som linser og frø. Gluten er også noe jeg må tenke på siden noen har cøliaki. Men det vi har aller mest fokus på er matglede, hva som er sunt og bruk av råvarer. Kurset handler om å gjøre barna trygge på kjøkkenet, og at de opplever gleden ved å lage mat, forklarer Dahlmann.
At maten er lettvint å lage, er også viktig, i tillegg til at råvarene ikke må være for dyre. Det er også et mål at barna får utfordret smakene litt, med ingredienser som chili og gurkemeie.
Lager smør fra fløte
– Nå kommer jeg til å begynne å gråte, sier Jonah, som er i ferd med å skjære opp løk. Mens Leen på 8 år er ivrig på gulrothakkingen.
– Det er gøy å lære å lage ny mat, sier hun.
Emma på 9 år synes noe av det gøyeste med kurset er å bli kjent med nye venner som også har diabetes type 1.
– Jeg har vært med to ganger før, forteller hun.
Barna samler seg rundt grytene for å se suppene putre. Underveis mens de jobber, må de vaske opp og rydde, det er viktig på et kjøkken. Så skal bordet dekkes. Det er få pauser, og lite som minner om at barna har diabetes. Bortsett fra at noen må ta en hvil innimellom fordi blodsukkeret ikke er helt som det burde være. Senere blir det også litt drama rundt en forsvunnet mappe med diabetesutstyr.
Men alt ordner seg. Alle deltar i moroa med å sende en krukke med fløte på rundgang, som barna rister etter tur slik at det til slutt blir smør. Og når barna har dekket på og satt seg til bords, kommer foreldrene inn for å hjelpe til med insulinsetting.
– Det er lite karbo i dette, så bare spis i vei, sier en av mødrene.
Nyttig også for foreldrene
Foreldrene sitter i etasjen over. De har fått utdelt en meny med ingrediensene som finnes i det barna lager. Slik kan de planlegge hva som må til av insulin, og være en støtte hvis barna trenger det. Men først og fremst handler foreldretiden om å drikke kaffe og prate om felles erfaringer mens barna er på matkurs på kjøkkenet nedenunder.
– Dette er nesten like viktig for meg som det er for datteren min. Det er fint å snakke med andre foreldre som har barn med diabetes, sier Susanne, mor til Lotta på 6, som er den yngste på kurset.
Storesøsteren til Lotta, Frida på 13, deltar også på matkurs for de større barna. Tilbudet er gruppedelt for barn 6–9 år, 10–12 år og 12–16 år.
– Begge jentene synes dette er veldig kjekt. For barn med diabetes er det jo veldig mye fokus på mat. Det fine med dette kurset, er at det ikke fokuseres på karbohydrater og det negative, men på det positive ved mat og selve matopplevelsen, sier Susanne.
Det handler ikke om diabetesmat, men om vanlig mat.
Vil skape flere matkurs
Det er lokallaget Diabetesforbundet barn og unge i Oslo som står bak prosjektet «Matgledekurs for barn med type 1 diabetes». Lokalt i Oslo har de lenge jobbet i samarbeid med Geitmyra.
– Det handler ikke om diabetesmat, men om vanlig mat. Tanken er at barna skal bli inspirert, sier prosjektleder Beate Amdahl-Skorpen, som er styreleder i lokallaget Barn og unge i Oslo og leder i Nasjonalt barn- og familieutvalg i Diabetesforbundet (BFU).
Målet er at det etter hvert blir arrangert slike kurs på alle Geitmyra sine matkultursenter, både i Oslo, Tønsberg, Ringsaker, Kristiansand og Trondheim.