Forberedelser

  • Sett dere et mål på forhånd: Hva er budskapet? Hva vil dere oppnå? 

Eksempel: «I dag vil jeg rekruttere fem nye medlemmer», eller «jeg vil måle blodsukkeret på 20 personer».

  • Motiver folk til å bli med på stand og lag en vaktliste i forkant. Sett gjerne opp en turnus og planlegg pauser hvis det er mulighet for det. Vær minst to på stand, gjerne flere. Dess flere, dess mer motiverende blir det. Det kan være lurt ikke å ha for lange vakter.

  • Forbered gjerne en kjapp evaluering i etterkant av arrangementet. Ha fokus på det positive: Hva var bra? Hva kan justeres til neste gang?

Uttrykk

  • Sørg for å ha en ryddig og innbydende stand.

  • Følg Diabetesforbundets profil. Ha på deg T-skjorte eller annet plagg med Diabetesforbundets logo og sørg for at roll-ups og annet materiell følger dagens profil.

  • Stå foran bordet, unngå å sitte på en stol bak bordet. En som står, inviterer til samtale. Vær til stede for dem som vil prate med deg. Ta aktivt kontakt: Smil og si hei! Dere kommer til å få nei, men ikke mist motet! Mange nei blir til slutt til ja.

 

Materiell og aktivitet

MicrosoftTeams-image (1).pngMicrosoftTeams-image (2).png
1. Sørg for å ha oppdatert materiell.
Mange synes det er fint å få med seg fysisk materiell når de besøker en stand. Da er det viktig at dette materiellet er oppdatert, med riktig informasjon om diabetes og Diabetesforbundet. Du kan bestille materiell her. 

2. Bestem deg for om du vil dele ut noe annet på stand. 
«Lokkemat» kan være en måte å få oppmerksomhet.
Eksempel: penner, ballonger eller oppskriftskort. Se hva du kan bestille her

3. Bruk nettbrett eller PC for å rekruttere medlemmer på stedet.
Dette er den foretrukne metoden, for en sømløs innmelding. Åpne siden www.diabetes.no/bli-medlem, og la folk fylle ut selv eller fyll ut for dem.

Har du ikke tilgang på nettbrett eller PC, kan du bruke en innmeldingsblankett. Den kan bestilles her

 
4. Planlegg en aktivitet som engasjerer

Eksempel 1
Gjør som Diabetesforbundet Øygarden og sett opp et lykkehjul. Det er et trekkplaster for forbipasserende, og er en samtalestarter.

Eksempel 2
Gjør som Diabetesforbundet Agder og Diabetesforbundet Vestland, som deler ut frukt til besøkende som gjør en aktivitet på stand, for eksempel knebøy. 

Eksempel 3
Tilby de besøkende å få målt blodsukkeret sitt. Følg Diabetesforbundets retningslinjer og veileder når dette skal gjennomføres. 

Tips til samtaler på stand

Muligheten for å bidra til diabetessaken er viktig for mange medlemmer, og er for mange en årsak til at de meldte seg inn. Derfor kan det være lurt å ta opp dette temaet i samtaler på stand. I 2023 er det utfordringer i forbindelse med tilgang til diabetesbehandling, og Diabetesforbundet jobber aktivt med disse sakene på vegne av alle med diabetes. Les mer om det politiske arbeidet, slik at du er forberedt til gode samtaler på stand. 

Les mer om politisk arbeid i Diabetesforbundet


Åpningsreplikk/spørsmål kan for eksempel være:

"Hei! Jeg heter Cecilie og kommer fra Diabetesforbundet. Visste du at det i 2023 kan være vanskeligere å få tilgang til riktig diabetesbehandling, enn det var i 2019?" følg opp med "Kjenner du noen med diabetes? Vet du hva diabetes er?".  Oppfølgingsspørsmål kan være:

"Vil du vite litt mer om Diabetesforbundet?"

Vær obs på at spørsmål som «Har du diabetes?» og «Hvordan går det med diabetesen din?» kan være for personlige.

 

Det er ikke et nederlag ikke å kunne svare på et spørsmål. Å henvise til en god kilde er en god hjelp. Inviter til å lese mer om diabetes her på diabetes.no. Du kan også henvise til diabeteslinjen www.diabetes.no/linjen

Vær åpen og nysgjerrig på folk du møter. La verdiene våre definere hva du står for: troverdig, hjelpsom og modig.